2023.06.05.
képkocka az előzetesből

20 éve jött ki a Gyűrűk Ura előzetese, és attól kezdve „más lett a világ”

Lehetetlennek tartották megfilmesíteni minden idők egyik legvarázslatosabb történetét. Húsz évvel ezelőtt azonban szó szerint csoda történt, amely egy betekintővel indult.

Más lett a világ. Érzem a vízben, érzem a földben, érzem a levegőben.” *

A fantázia-irodalmat megteremtő világhírű író, filológus és egyetemi nyelvészprofesszor, John Ronald Reuel Tolkien 1954-55-ben megjelent, A Gyűrűk Ura című regényének 17 Oscar-díjat elnyert filmváltozata bekerült a filmtörténelembe.
A regény, amely hazánkban Göncz Árpád, Réz Ádám és Tandori Dezső fordításával jelent meg, a 20. század legtöbb példányban eladott, és egyik legnagyobb kulturális hatású irodalmi alkotása.

2000. március 31-én a New Line Cinema filmstúdió értesítést küldött a hírlevelére feliratkozottaknak… egy felvétel fog megjelenni, hivatalosan április 7-én – írja a TheOneRing.net

Az egész világon megindult a visszaszámlálás. A film honlapjára került fel az internetes előzetes, amely a filmtörténelem legtöbbet letöltött betekintője lett.

A regény rajongói első alkalommal láthattak néhány pillanatot a már elkészült jelenetekből, és a még tesztelés alatt álló számítógépes látványvilágból is. Ezen kívül Peter Jackson rendező, és a Zsákos Frodót alakító Elijah Wood is megszólalt. Az előzetes szövegének fordítása következik:

[Narrátor] A 20. század legnagyszerűbb és legnépszerűbb könyvének nevezik.

[Peter Jackson] „Nyilván, hatalmas felelősség ezt a világot filmvászonra vinni.”

[Narrátor] Bevezetett bennünket a fantasy világába.

[Elijah Wood] „A könyvekre és a filmforgatásra is az jellemző, hogy nagyon valóságos. Azt hiszi az ember, tényleg létezett mindez.”

Fotó: YouTube

[Narrátor] De nem létezett… ezidáig… amikor a legenda végre életre kelhet.

[Peter Jackson] A technológia utolérte azt a hihetetlen képzelőerőt, amelyet Tolkien befecskendezett a történetébe. És így, eljött a megfelelő idő.”

[Narrátor] Egy Gyűrű mind fölött / Egy Gyűrű kegyetlen / Egy a sötétbe zár / Bilincs az Egyetlen
J.R.R. Tolkien – A Gyűrűk Ura

[Feliratok, egymás után] A Gyűrű Szövetsége: 2001 karácsonyán / A Két Torony: 2002 karácsonyán / A Király visszatér: 2003 karácsonyán | Jelenleg forgatás alatt

Az előzetes: YouTube

[A betárcsázós nettel körülbelül… órákig tartott, mire be/letöltődött az előzetes. 🙂 ]

Természetesen, az előzetes összes képkockáját kielemezte az internetes világ, találgatva a látottak és regénybeli történések közti kapcsolatokat.

Külön bónusz volt a végén a „one”-szó felvillanása, ami aztán beleolvadt a színészek neveibe:

Fotó: YouTube

_______________________________________________

*A film ezzel a mondattal indul.