2023.04.01.

A Bon Jovi bekerült a YouTube milliárdosok klubjába

A Bon Jovi It’s My Life című dalához készült videóklipje átlépte az egymilliárdos megtekintést a YouTube-on, több mint két évtizeddel a 2000-es premierje után.

Ez az első klipje a Rock & Roll Hírességek Csarnokába beavatott zenekarnak, amely a videómegosztó Milliárdos Nézettségűek Klubjába bekerült. A YouTube 2005-ben indult, és az It’s My Life-ot 12 évvel ezelőtt, 2009. június 16-án töltötték fel rá.

Az It’s My Life a rockbanda 2000-ben megjelent, Crush című, hetedik stúdióalbumának első kislemeze volt. A dal bekerült a Billboard Hot 100-as lista top 40-ébe, és a 33. helyig jutott – olvasható mindez a Billboard-on.

Kapcsolódó írás: 20 éve robbant a Bon Jovi egyik bombaslágere: It’s My Life

Magyar idő szerint 2021. június 30-án, 11:10 és 11:13 között fordult át a megtekintés-számláló; előbb 999 999 882 megtekintést mutatott, majd a következő videónézéskor/frissítéskor már 1 000 001 057 megnézésnél járt, ahogy az alábbi képernyőfotók mutatják:

_

Jon Bon Jovi másnap köszönetet mondott a közösségi oldalain: Instagram | Facebook | Twitter

„Üdv mindenkinek! Történelmet csináltunk, ezt mondták nekem. Egymilliárd megtekintése van az It’s My Life-nak. Szeretném megköszönni mindenkinek, aki részt vett a felvételekben. Luke Ebbinnek, aki a társproducerünk volt; Max Martinnak, Richie Samborának, akikkel együtt írtam. A zenekar tagjainak, akik a szívüket-lelküket beletették a Crush albumba. És Wayne Ishamnek, aki elkészítette a hihetetlen videót. Szóval, köszönöm mindenkinek, és remélem, tovább írjuk együtt a történelmet.”

_

Alex Gernandt, a BRAVO magazin egykori főszerkesztője is gratulált a zenekarnak a Facebookon; emellett azt is elárulta, hogy ősszel új könyve* jelenik meg a Bon Joviról.

„Köszönet azért a sok évért” – írja. Az utolsó képen egy magazinoldal látszik a könyv reklámjával. A megjelenés dátuma: 2021. november.

_

Miért olyan „nagy szám” az egymilliárd megtekintés?

Manapság a telefonnal alvó tinédzserek körében népszerű előadók friss számai hamar átléphetnek efféle nézettségi mérföldköveket. De olyan dalok esetében, amelyek a YouTube megszületése előtt jelentek meg, mindenképpen „nagy szám” az egymilliárd.

Mi még akár sorban is álltunk egy-egy albumért a hanglemezboltokban, és bizony fizikailag ott vannak a polcainkon a kiadványok. Mi a rádiós kívánságműsorokban kértük a dalokat, és a zenecsatornákon néztük a videóklipeket – több milliárdszor. Ma viszont már a házibulikban is a netről szólnak a dalok. Csak néhány kattintás.

Szóval, minél régebbi egy dal, annál nagyobb dicsőséget jelent a nagyszámú megtekintés, és a hír hallatán a fiatal generáció is megismeri, kíváncsi lesz rá. Egyfajta „másodvirágzásnak” is vehető minden efféle mérföldkő a régi dalok esetében.

Így már nem is olyan hihetetlen, hogy még csak nemrég lépte át ezt a milliárdos határt Michael Jackson Billie Jean-je; de a Queen himnusza, a Bohemian Rhapsody is csak a 2018-as Bohém rapszódia című film után kapott egy akkora löketet, hogy rácuppant a fiatal generáció, illetve azok az idősebb rajongók is újranézték, akik nem internettel nőttek fel.

Nem sokkal később fel is újították a videót, ahogyan egyre több régi világsláger is HD, vagy akár 4K felbontásban nézhető meg a YouTube-on.

Érdekesség

A Wikipédia szerint a YouTube létrehozása előtti dalok közül a Guns N’ Roses November Rain című száma volt az első, amely bekerült a milliárdosok klubjába 2018 júliusában. A Linkin Parktól a Numb volt az első 2000-es évekbeli dal 2018 novemberében; a Queen Bohemian Rhapsody-ja volt az első 1970-es évekbeli és egyben az első 1990 előtti videóklip 2019 júliusában; a Guns N’ Roses Sweet Child o’ Mine-ja pedig az első 1980-as években készült klip 2019 októberében.

Mindez persze egy-egy eseményen, vagy rajongói akción is múlik.

A Bon Jovi esetében a himnuszuknak tekinthető, 1986-os Livin’ on a Prayer lesz a következő a sorban, amely ezen cikk írásakor 817 millió megtekintésnél jár (a koronavírus-karantén alatt ablakban éneklős akciót is szerveztek a dallal a pozitív üzenete miatt), majd ezt fogja követni az 1994-es világsláger, az Always, amely jelenleg „csupán” 738 milliónál tart.

Jöjjön az „ünnepelt”! A videó alább látható, a dalszöveg hozzá itt található magyarul is: It’s My Life dalszöveg + videó

___________________________

* Alex Gernandt már írt egy életrajzi könyvet. A Bon Jovi – Always & Forever 1995-ben jelent meg először, majd 2001-ben egy aktualizált változat is napvilágot látott. Az új könyv a friss hírek szerint tévhitek és pletykák nyomába ered majd.

Az 1995-ös és a 2001-es kiadás. Alex és Jon 2000-ben, a BRAVO egyik interjúja során.