2023.06.05.

A BRAVO, a POPCORN és a többiek

BRAVO és POPCORN – Vettük, olvastuk, cseréltük, szétvágtuk, gyűjtöttük, ragasztottuk. Érdekességek tinikorunk lapjairól, és mókás bakik, amelyek megfűszerezték a mindennapjainkat.

Az internet előtti időkben a hírességek sokkal misztikusabbnak tűntek, mint manapság, amikor a közösségi médiában „elérhetőbbek”, közvetlenül a rajongóknak üzennek, szinte minden nap. A média hatalma a mainál sokkal nagyobb volt, hiszen régen nagyjából annyit tudtunk a kedvenceinkről, amennyit megírtak az újságok, vagy leadott a tévé. Az volt, ami a magazinokban szerepelt. Vagy igaz volt, vagy nem. Vagy elhittük, vagy nem. Nem nagyon tudtunk hol utánanézni a híreknek.

A ’80-as, ’90-es évek gyermekeként, tinédzsereként gyűjtöttük a sztárfotókat, a posztereket, és levelezéseink során cserélgettük őket. Elég jellemző tevékenység volt a szobafalak kitapétázása is. Egyéb lehetőségünk nem volt. [Egy kis ízelítő látható a Kisfecske Retró- és humorcsatorna videójában: YouTube.]

Sokunknak ismerősek az ifjúsági magazinok, amelyek tartalmukat tekintve egy kaptafára készültek; volt bennük például sztárrovat interjúkkal és cikkekkel, aktuális filmekről szóló oldalak, felvilágosító oldal kérdezési lehetőséggel, divat, slágerlista, dalszövegek, lemezajánlók, poszterek és plakátok, valamint időnként extra meglepetések. Később környezetvédelemről, továbbtanulásról szóló írások is. Az ifjúsági magazinok két legnépszerűbb képviselője volt a BRAVO és a POPCORN.

Ma már jó néhány ezrest ki kell csengetni ezeknek az újságoknak egy-egy régi lapszámáért, a cikkekért, a poszterekért. Persze, kis szerencsével olcsón is be lehet szerezni a hiányzó darabokat. Lehet, hogy „gazdag” vagy, ha még megvan a gyűjteményed? Könnyen előfordulhat! 🙂

[Természetesen az alábbiakban kedvenceim cikkein keresztül tudok néhány dolgot bemutatni. „Gazdag” vagyoook, igen! 🙂 És neeem, nem adom el.]

__

Mindenekelőtt meg kell említeni, hogy a 2015-ig a piacon lévő magyar Ifjúsági Magazin 1965-től kezdve a rendszerváltásig egyeduralkodó volt, aztán amikor bejöhettek hazánkba a nyugati újságok magyarosított és/vagy lebutított változatai, egy kicsit háttérbe szorult.

BRAVO – „Európa legnagyobb ifjúsági magazinja”

A legendás német BRAVO legelső száma 1956. augusztus 26-án jelent meg, a címlapján Marilyn Monroe-val.

Elvis Presley is a BRAVO-t olvasta 🙂 , nézd meg itt: Facebook fotó

__

Aztán egyre nagyobb népszerűségre tett szert, olyannyira, hogy a ’90-es évekre a legnagyobb világsztárok is bizalmat szavaztak neki, mert egyre kevésbé volt bulváros a cikkek hangvétele, inkább az exkluzív interjúk kaptak benne nagyobb szerepet.

Így történt például az is, hogy Michael Jackson 1994-es budapesti reklámfilmjének forgatásakor a BRAVO volt az egyetlen magazin, amelyet a pop királya beengedett magához a lakókocsijába. 1993-ban Carol Bongiovi, Jon Bon Jovi édesanyja, rajongói klubjának akkori vezetője szintén a BRAVO-nak árulta el először a világon, hogy a fia apai örömök elé néz.

__

A BRAVO magyar változata 1992-ben indult el hódító útjára; a májusi volt a legelső szám. Nem sokkal később már nem havonta, hanem kéthetente jelent meg, igaz, hogy emiatt vékonyabb is lett.

A kezdetekben nagyjából egy hónap volt az átfutási idő; tehát a tartalmak nagy része körülbelül egy hónapos késéssel volt nálunk olvasható a német anyalaphoz képest.

A német lap: 1992. március 12. (hetente jelent meg), és az első magyar szám: 1992. május.

Érdemes Alex Gernandt, egykori főszerkesztő Facebook-oldalát követni, mert időről időre közzétesz néhány emléket; sokszor sokkal jobb minőségű fotókat posztol az archívumából, mint amilyen annak idején az újságokban látható volt. Lásd ebben a cikkben feljebb Michael Jacksonnal látható, és a BRAVO 56. születésnapja alkalmából közzétett fotóit: Facebook. Jon Bon Jovi születésnapja alkalmából is posztolt néhány emléket: Facebook.

Alex Gernandt Michael Jacksonnal és Jon Bon Jovival az évek során.

__

A POPCORN

A német POPCORN 1977 óta létezik; kis hazánkban pedig 1988-ban jelentek meg az első próba-lapszámok.

Az volt kezdetben a vicces, hogy félig német, félig magyar szövegekkel találkozhattunk bennük. Nyilván megkötésekkel lehetett itthon bevezetni, és a technológia sem volt olyan fejlett akkoriban, hogy a legutolsó képaláírást is kapásból könnyedén magyarrá lehetett volna varázsolni.

__________________

Német-magyar különbségek, minőség, stílus

Érthető, hogy a magyar újságok vékonyabbak, „spórolósabbak” voltak, de néha mókás bakik is becsúsztak.

A kettő, vagy több oldalas német cikkek több alkalommal is egy oldalassá rövidítve jelentek meg magyarul.

BRAVO: német cikk, mellette az egyoldalas magyar

__

POPCORN: német cikk, mellette az egyoldalas magyar

__

Vicces volt, de azért kicsit bosszantó is, amikor a magyar újságokban a prímán letakart német szöveg helyére végül nem került oda a magyar:

A magyar BRAVO-olvasók elég keveset tudtak meg Janet magánéletéről abban a számban. | A POPCORN filmtippje is rövidre sikerült.

__

Nem mehetek el szó nélkül az újságok minősége mellett sem. A magyar BRAVO kezdetben vastag, jó minőségű lapokból állt, majd egyre fakóbb színű, vékonyabb lett. A magyar POPCORN is nagyon vastag, jó anyagú papírral kezdte, aztán volt egy olyan időszak, a ’90-es években, amikor fényes maradt ugyan, de rögtön lejött a festék a lapokról, mihelyt hozzájuk ért az ember körme. Aztán megint jobb minőségű, de már mattabb oldalak voltak benne.

Stílusát tekintve a BRAVO, mint feljebb már említettem, egyre inkább próbált utánajárni a híreknek, közvetlenül az érintett híresség elérhetőségein keresztül kommunikálva cikket írni. A POPCORN-t olvasva [sokkal kevesebbet is vettem meg anno belőle] mindig az volt az érzésem, hogy bulvárosabb, néha rosszindulatú a szövege. Csak azok a számok voltak meg, amelyekben ütős „szentképeket” találtam a kedvenceimről, vagy megkerülhetetlen cikket. Mert mégis, na. 🙂

A BRAVO a legtöbbször esztétikusan megszerkesztett címlapokkal jelentkezett; és a belső oldalak is szépek voltak, a színek és a betűtípusok is passzoltak egymáshoz. A POPCORN mintha tükrözte volna a tartalmát: volt egy időszak, a „színlekopós” évek, amikor rikító, már-már szemet bántó, nem túl esztétikus betűkkel és oldalakkal bűvészkedett. Igénytelen volt a kivitele.

A POPCORN harsány színvilágú időszaka. Bántotta a szememet. Viszont a poszterek sokszor jobbak voltak benne.

__

Utoljára 2017 augusztusában vettem egy magyar BRAVO-t, amikor Chester Benningtontól búcsúztak benne:

______________________

Érdekesség:

A BRAVO próbálja megőrizni elismertségét és múltját: a régi lapszámokat a cég digitalizálja, és PDF-formátumban meg is vásárolható az archívumának webshopjában: Bravo-Archiv-Shop

[A koronavírus-járvány tombolása idejére minden év első számát ingyen lehetett olvasni, letölteni az oldalról.]

Megtekinthetőek a címlapok is: Bravo-Archiv/Bravo-Titelbilder | Jelen pillanatban 1992-től kezdve rájuk is lehet nagyítani.

______________________

Előfordult a kezemben néhány másik újság is: A német Mädchen magazin 100xSzép – címmel került hazánkba; kezdetben mindkét név szerepelt a címlapján. A szintén német Pop Rocky újságból is van még 1-2 cuccom, és persze képbe került az osztrák ifjúsági magazin, a Rennbahn Express is, amely magyarul is futott Pop Expressz címmel.

Kapcsolódó megjegyzés: A cikkgyűjteményem néhány darabja felbukkan majd, ha folytatom a Jon Bon Jovi életrajzi cikksorozatot. Lásd. „ÉLETRAJZ”-kategória.

______________________

Évszámok forrásai: BRAVO Wikipedia | POPCORN Wikiwand | Ifjúsági Magazin Wikipédia