2023.04.01.
Jon Bon Jovi sztori 3

A Jon Bon Jovi-sztori – 3. A dal varázsereje

Miért kezdett újra gitártanárhoz járni Jon? És vajon mit jelent az „AP 95” a gitárján?

Gitárleckék 2.0

„Ha az ember dalt tanul, elkezd dalokon gondolkodni.
És ha dalokon gondolkodik, dalokat akar írni.” – Jon

15 évesen Jon adott egy második esélyt a gitárleckéknek. Az utca túloldalán lakott egy zenész, Al Parinello, aki szállodai bárokban és esküvőkön játszott.

„Megkérdeztem, tanítana-e? Azt kérdezte, hogy miért? Én meg: ‘A csajok miatt, mit szól?’ Ő erre: ‘Jó indok’. ” – Jon

Al nem volt gitártanár, de próbára tette Jon képességeit. Megmutatta neki a The House of the Rising Sun című klasszikust a The Animals-től. Rajta kívül még két srácot tanított a környékről, az egyikük persze Dave Sabo volt.

Nem kért tandíjat. Nem szeretett pénzért tanítani. Csak kedvelt bennünket, úgy gondolta, jó gyerekek vagyunk.” – Jon

Jon eleinte most sem volt valami szorgalmas diák, de Al szigorú volt és azt mondta neki, hogy ha nem tudja legközelebbre kívülről az egész számot, akkor mehet, amerre lát. Megtanulta.

___

Jon a Takamine gitárját [EF341SC modell, sorozatszám: 94100642] 1994-ben vette egy New Jersey-i zeneboltban. Al Parinello iránti tiszteletből véste bele az AP 95 feliratot egy zsebkéssel, amikor Parinello 1995-ben meghalt.

Bővebben a gitárról: Takamine Guitars-oldal

___

Jon tartja a kapcsolatot Al családjával.

„Újra találkozni a Rock & Roll Hírességek Csarnokába frissen beiktatott személlyel és látni egy koncert előkészületeit a színfalak mögött, aztán látni és megérinteni nagyapám kezdőbetűit azon a gitáron, amin minden este játszik az emberek szórakoztatására. Csodálatos volt személyesen látni és az egész koncert óriási volt, és tudom, hogy a nagyapám oltári büszke.” – Al Parinello unokája, 2018. április

Fotók: Bon Jovi Updates Facebook

„A zene jelentett számomra mindent. Ez nem volt kérdéses. Szerencsére a szüleim támogattak. Azt mondták, tedd meg, amit meg akarsz tenni.” – Jon

_____________

Vége a cikksorozat 3. részének. A 2. rész itt olvasható.

Folytatás: a 4. rész itt olvasható.

Embed from Getty Images