2023.06.05.
képkocka a videóból

Bon Jovi: Unbroken – Miért üt nagyot a hozzá készült videó?

Csodálatos, egyben nyomasztó látványvilágú videó készült a komoly problémával foglalkozó dalhoz. A poszttraumás stresszel küzdő amerikai veterán katonák szemszögéből íródott Unbroken klipje magával ragadó.

De hol van a Bon Jovi többi tagja? Rögtön átfut az ember agyán ez a gondolat. A dal mondanivalója azonban szolgál némi magyarázattal.

***

Adva van egy elhagyott raktárépület, amelybe beszűrődik a fény, és emlékképek vetülnek a falaira – hol katonák alakjai tűnnek fel bevetés közben, hol pedig sírok és zászlók rajzolódnak ki.

Egyedül jelenik meg az éneklő alak gitárral a kezében, és egyes szám első személyben kezdi elmesélni az életét. Az ifjúkori kiképzőtábori évektől és az első bevetésektől indulunk. Aztán egyre nagyobb hangsúlyt kapnak a bajtársak elvesztése és a harcok okozta lelki sérülések.

A leszerelt katona, kitüntetéssel a mellkasán, aztán magára marad. Egyedül a fájdalmával, az emlékeivel – itt lehet a magyarázat arra, hogy miért nincs a klipben az együttes többi tagja.

” Ordítani akarok, de nem kapok levegőt „

A refrén fájdalmas könyörgés, amely közben a magasba emelt karú főhősünk körül csillogó, törött üvegdarabok lebegnek [ = az élete]. Mintha megállna az idő.

” Irgalom istene, fény istene / Óvd meg gyermekeidet ettől a világtól
Halld e szavakat, ezt az alázatos könyörgést, / Mert már láttam a szenvedést
És ezzel az imával remélem, / Újra épek lehetünk „

Egy kicsit lehalkul a háttérzene, amikor a kutyás terápiáról szóló rész következik – a dal a To Be of Service című dokumentumfilmben is hallható.

Az utolsó énekes szakasz drámaiságát fokozzák a majdnem teljesen levett háttérzene, és az újabb kifejező képsorok.

A háttérben a sírok a zászlókkal.

” Ma huszonketten lesznek öngyilkosok / Ahogyan tegnap is elmentek
Az életemet tovább élem mindnyájukért, / Hogy az emlékük fennmaradjon „

A következő pár képkockán a gitáron láthatóak a sírok.

” Egyszer majd megkérdezel,
‘Megérte-e szolgálni, végül is?’ „

A végén a lebegő üvegdarabokból összeáll a dal címe, amiből az a pozitív üzenet jön le, hogy van kiút a sötétségből. [Az „unbroken” szó szerinti fordítása azt jelenti, hogy „nem törött.”]

***

Ahogyan az várható volt, rengeteg hozzászólás érkezett veteránoktól, vagy azok családtagjaitól:

Köszönjük, Bon Jovi, hogy gondoltok Ránk. Ne felejtsetek el. Katona voltam, aki Irakban is járt. Édesanyám nagy rajongótok. Átsegítettetek néhány kemény időszakon a zenétekkel. Teljes szívemből köszönöm

– Kim Whitney eképpen szólt hozzá a videóhoz.

Ez a tengerészgyalogos-feleség köszöni nektek ezt a csodálatos dalt. A férjem sok társát temette el, akik öngyilkosok lettek, és sokakat vesztett el Afganisztánban. Már nem ugyanaz az ember, amióta hazajött

– írja a dal alatt Kendra D.

***

Az Unbroken a tavasszal érkező Bon Jovi 2020 albumon is hallható lesz. Részletek a dallal kapcsolatban, Jon üzenetével itt olvashatóak.

November 1-jén megjelent a dal a Bon Jovi YouTube-csatornáján is.

Dalszöveggel, magyar fordítással itt látható a videó.