2023.02.05.
hegedűvel a kezében pózol

DAVID GARRETT először koncertezett Budapesten – Explosive Live! 2018.10.10.

“David Garett and his Band – Explosive Live!”
2018. október 10. | Papp László Budapest Sportaréna

Egy világhírű német-amerikai hegedűművész-zeneszerző, aki ötévesen kezdte a szakmát, tizenhárom évesen már lemezszerződése volt, gyerekként olyan nagy nevekkel dolgozott, mint Claudio Abbado vagy Zubin Mehta karmesterek. Később korunk egyik legnagyobb hegedűművészétől, Itzhak Perlmantól tanulhatott a világhírű New York-i Juilliard Schoolon. Guinness rekordokat döntögető teljesítményei mellett a nagy Yehudi Menuhin egyenesen “generációja legnagyobb hegedűsének” tartotta.

Saját bevallása szerint a klasszikus zene az otthona, de szívesen kirándul a könnyűzene világába is, hogy a crossover, vagy stíluskeresztezés műfajával felhívja a fiatalok figyelmét a komolyzene szépségeire. 

Egyedi hangzásvilágával, kifinomult stílusérzékével és barátságos természetével világszerte hódítja meg nem csak a fiatal zenekedvelők szívét.

Explosive című albumával már körbeturnézta a világot, míg végre 2018 őszén hazánkba is ellátogatott. Október 10-én az Aréna közönsége élőben is megtapasztalhatta azt a magával ragadó energiát, amely még napokig elkíséri az embert.

* * *

20 óra után pár perccel elsötétültek a fények, és felcsendült az intro, This Is What It Feels Like címmel. A közönség meglepve fogadta, hogy a zene szól, a banda a színpadon, de a hegedűs sehol…

David Garrett a nézőtér mögül jött elő három biztonsági ember, valamint turnémenedzsere/testőre kíséretében, és hegedülve vonult végig a székek között, fel a színpadra, ahogy az alábbi videóban is látható: 

A koncert során több szám közben is lement a nézők közé, hegedűvel a kezében járta a sorokat, közös szelfik készültek, és ha üres széket látott, akkor pár pillanat erejéig odaült, és az ott helyet foglalóknak játszott.

Következő meglepetésként magyarul köszöntötte a közönséget, és még néhányszor az este során, de azért a dalokhoz fűzött kommentárjait inkább angolul mondta. Ebben a videóban hallható, ahogyan magyarul vezeti be a dalokat:

Folyamatosan kommunikált a közönségével, bevonva őket az előadásba; hol egy kis éneklést kért, mint a Ghostbusters vagy Nah Neh Nah című Vaya con Dios dal feldolgozásához, hol pedig egy össznépi közös tapsolásra volt szükség, mint a They Don’t Care About Us című Michael Jackson slágerhez.

Nem unatkozott a néző, a vidám hangulatról Garrett és zenekara minden percben gondoskodott.

Elhangzottak az Explosive album legnagyobb sikerei, mint a Dangerous, a címadó Explosive vagy a Lose yourself Eminemtől; valamint saját szerzemények, mint a Midnight Waltz vagy a virtuóz Furious.

De nem maradhatott el mindenki kedvence, a Viva La Vida (a híres pedalboarddal) vagy a Rock Revolution albumról a Bitter Sweet Simphony, és a rajongóknak játszott You’re the Inspiration című szám sem. 

Előkerült az elektromos hegedű is Prince örökzöldje, a Purple Rain közepén, szinte felrobbantva az Arénát.

A Coldplay Fix You című dala közben a csillagokat is lehozta a közönségnek, még ha csak képletesen is: a nézőteret a Művész Úr vezényletére a telefonok kis lámpái világították be.

A klasszikus zene is képviseltette magát Csajkovszkij 1. számú zongoraversenyének átiratában, melyet óriási tapsviharral hálált meg a nagyérdemű.

Vivaldi Négy évszaka közül Garrett felidézte a nyári viharok elsöprő erejét, és még Hacsaturján kardjait is megtáncoltatta punk-rock stílusban.

David Garrett zenész barátaival egy felejthetetlen élményt adott a lelkes közönségnek. Ő maga is nagyon jól érezte magát a koncert közben; sokat mosolygott, mókázott, és dalról-dalra egyre jobban megnyerte magának a hallgatóságot. 

Ráadásként Whitney Houston One Moment in Time című dalának feldolgozásával búcsúzott a magyaroktól – reméljük, nem örökre. Az biztos, hogy a publikum megtette a dolgát: volt vastaps, lábdobogás, rikkantás, füttyentés, sikítás, bekiabált vallomás. 

Nem véletlen, hogy a koncert után Garrett turnémenedzsere, Jörg Kollenbroich Facebook-posztjában megjegyezte: a magyar volt a leghangosabb közönség!

* * *

Részletes, minden számra kiterjedő videós élménybeszámoló itt olvasható.

Néhány vélemény a közönség soraiból:

“Fantasztikus koncert volt, minden percét élveztem. Magával ragadó, kedves személyiséget ‘ismertünk meg’, aki hihetetlen virtuózitással varázsolta el a közönségét” – Göb Dia

“Óriási élmény közvetlenül átélni, megtapasztalni, amikor egy világhírű hegedűművész tiszta szívből, örömmel, a zene iránti mélységes alázattal és szeretettel játszik… hogy végtelenül kedves és közvetlen a közönségével…” – Dénes Tünde

“Igazi nagy művész, látszik, hogy számára az amit csinál az élete! Olyan egyszerűséggel, természetességgel, szeretettel, profizmussal játszott, mintha a világ legtermészetesebb dolga lenne!” – Kiss Róza

Még több vélemény itt olvasható: Budapest – vélemények az első hazai koncertről

Fotók: Facebook album | DavidGarrettFan hírblog |

Videók: Viki videói, YouTube

* * *

A következő számok hangzottak el az este folyamán:

01. This Is What It Feels Like (Armin van Buuren átirat)
02. Dangerous (David Guetta átirat)
03. Superstition (Stevie Wonder átirat)
04. Viva La Vida (Coldplay átirat)
05. Let It Go (Frozen/Jégvarázs c. animációs film betétdala)
06. Kashmir (Led Zeppelin átirat)
07. Ghostbusters (Ghostbusters/Szellemirtók filmzene)
08. Concerto No. 1 (Csajkovszkij: I. zongoraverseny (b-moll), Op.23. átirat)
09. Furious
10. Bitter Sweet Symphony (The Verve átirat)
11. Adventure Island
12. Explosive
13. Purple Rain (Prince átirat)

– szünet-

14. Summer (Vivaldi átirat)
15. Nah Neh Nah (Vaya Con Dios átirat)
16. Live and Let Die (Paul McCartney átirat)
17. You’re the Inspiration (Chicago átirat)
18. Sabre Dance / Kardtánc (Hacsaturján átirat)
19. Lose Yourself (Eminem átirat)
20. Midnight Waltz
21. Odd Measures
22. Fix You (Coldplay átirat)
23. Duel Guitar vs. Violin
24. Born in the USA (Bruce Springsteen átirat
25. Killing In The Name (Rage Against the Machine átirat)
26. They Don’t Care About Us (Michael Jackson átirat)

– ráadás-

27. One Moment In Time (Whitney Houston átirat)

_______________________________________________________

Ez az összefoglaló a magyar David Garrett rajongói közösség írása.