2023.04.01.
Jon mosogat

Jon Bon Jovi mosogat az ingyen-éttermében, hogy segítsen a koronavírus-helyzetben

A rocksztár a március 18-át a Lélek Konyhája nevű éttermében töltötte Red Bankben, mivel a közösség a koronavírus-járvánnyal küzd. De mik is ezek a Soul Kitchen-éttermek?

A JBJ Soul Kitchen Instagram-oldalára feltöltöttek egy fotót Jonról, amint éppen mosogat, a következő felirattal:

„Ha nem teheted meg, amit tenni szoktál … tedd meg azt, amit tudsz!”

Két másik kép is került még a poszthoz, az egyiken a személyzet látható, a másikon pedig egy vendég az épület előtt. A Facebookon itt látható mindhárom fotó.

A járvány miatt az éttermek ebédlő részei jelenleg zárva vannak, azonban a konyha elvitelre főz, a rászorulókat kiszolgálja.

Jon alapítványa, a Jon Bon Jovi Soul Foundation 2005-ös megalapítása óta jelentős eredményeket ért el az éhínség, a szegénység és a hajléktalanság elleni küzdelemben. A JBJ Soul Kitchen [„Lélek Konyhája”] elnevezésű éttermek újabb mérföldköveknek bizonyultak.

„A remény ízletes”

„Hope is delicious” – ez a mottója a Soul Kitchennek, amely kiváló minőségű, háromfogásos étkezést kínál, a bio-alapanyagai nagy részét a kertjéből, vagy saját farmjáról biztosítja. Az ételek mellett nincsenek árak feltüntetve, de az ott étkező fizetővendégeket arra kérik, hogy adományozzanak 20 dollárt, amiből egy másik személy ételét is finanszírozni tudják. A rászorulók az ennivalóért cserében önkénteskedhetnek az étteremben, vagy a kertben.

Az első étterem 2011-ben nyílt meg a New Jersey-i Red Bankben; a második helyszíne a szintén New Jersey-i Toms River lett 2014-ben, a Sandy hurrikán pusztítása után. A harmadik étterem 2019 őszén a Rutgers Egyetem kampuszán nyílt meg, mivel a hallgatók egy része éhezett.

Részletek a JBJ Soul Foundation munkájával kapcsolatban itt olvashatók: Jótékony munkájáért elismerésben részesült Jon Bon Jovi és felesége

Tisztelettel bánnak mindenkivel és közösséget teremtenek

A honlapjukon olvasható adatok alapján eddig közel 106 ezer adag ételt szolgáltak fel az éttermekben, ebből majdnem egyenlő arányban került étel a fizetővendégek és az önkéntesek tányérjára.

| Magyar cikkek a témában: HVG | ReCity |

„A titkos családi recept”

Jon édesapja, idősebb John Bongiovi (az étterem közösségi oldalainak fotóin is látható: „Mr. B”) a régi családi, szicíliai recept alapján készült tésztaszószaival is hozzájárul az éttermek ételeinek színvonalához. | Fotók itt láthatóak. |

A Bongiovi-szószok honlapjai: BongioviBrand.com | BongioviBrand.net (Európa) |

A Bongiovi-tésztaszószok titkos családi receptje 1890-be nyúlik vissza. Amikor Bongiovi dédmama az olasz faluban szószt főzött, a szomszédok mindig összegyűltek a háza körül a pirított fokhagyma és a vöröshagyma csábító illatára.” […] Évekig tartó bátorítás után idősebb John Bongiovi végre beleegyezett, hogy családja klasszikus szószait megossza mindenkivel – olvasható a feljebb említett honlapokon.

Arra a kérdésre, hogy mi a szószok titka, John így válaszolt: „Tegyél bele szeretetet”, – írja az NJ.com.
A Sciacca nevű szicíliai településről származó receptek generációkon keresztül öröklődtek.

„Minden vasárnap főzött apa egy fazék szószt. De ez nemcsak egy gyors mártás volt, hanem egy nyolcórás folyamat. Utána héten azt ettük – hétfőn, vagy kedden tésztával, egyik nap tenger gyümölcseivel, másik nap csirkével, de mindegyik étel a szószhoz kapcsolódott”

– meséli Matthew Bongiovi, Jon egyik öccse.

„De otthon bűnnek számított az üveges szósz, nem szerepelt a szótárunkban.”

„Állandó téma volt a családunkban: ‘Hé, apa, ezt palackoznod kell!’ […] Anthony bátyám azt mondta apánknak: ‘Apa, tényleg úgy gondolom, hogy meg kellene csinálnunk.'”