2023.04.01.
beethoven 10

Mesterséges intelligencia fejezte be Beethoven művét

Bejárta a médiát a hír, hogy Beethoven 10., befejezetlen szimfóniáját a zeneszerző meglévő részletei, jegyzetei alapján egy mesterséges intelligencia befejezte. A Deutsche Telekom egy nemzetközi szakértőkből álló csapatot hozott össze hozzá.

Az ősbemutató október 9-én, szombaton volt Bonnban; a Beethoven Orchester Bonn nevű zenekar által, Dirk Kaftan vezényletével hangzott el a mű – írja a BR Klassik.

A MagentaMusik oldalán egy évig vissza lehet nézni az adást. A kísérőszövegben olvasható, hogy Beethoven születésének 250. évfordulója alkalmából készült a projekt.

Vajon mit szól mindehhez David Garrett hegedűművész?

„Ez egy izgalmas projekt, amely ajtókat nyit ki, és a maga módján bizonyára közelebb hozza Beethoven zenéjét az érdeklődő, fiatal közönséghez. De azt is gondolom, hogy ez lehet a Beethoven iránti szeretet kezdete is. Az ötlet, hogy kis dolgokat a számítógépbe táplálva valami nagy jöjjön létre, mindenképpen izgalmas.”

Ami a zeneművet teljessé teszi, az a fejlődés folyamata. A javítás. Beethoven javította saját magát, vagy elvetett mindent. Ezt, ezt az emberi elégedetlenséget – ezt egy számítógép nem ismeri.

„De hogy szerintem miért olyan remek ez a projekt: egyrészt egy érdekes megközelítést teremt Beethoven zenéjéhez, másrészt viszont azt is megmutatja, hogy az ember a maga törékenységével utánozhatatlan az alkotás folyamata során.”

A teljes interjú itt olvasható: BILD-interjú David Garrett-tel: A Beethoven-szenzáció

Fotó forrása: BILD