2023.04.01.
Garrett és Lindemann fotója

Sokkoló videó! Garrett-Lindemann: „Nincs mindig vasárnap”

A Rammstein énekese, Till Lindemann a rocksztár-hegedűművésszel, David Garrett-tel karöltve brutális haláltáncot csinált a „Nincs minden nap vasárnap” című, 100 éves slágerből. Színes és fekete-fehér jelenetek tárják elénk az ördögi kört.

„És ha egyszer meghalok
Gondolnod kell rám
Este is, úgyis elalszol
De sírnod nem szabad”

A teljes dalszöveg itt olvasható.

Az Alle Tage ist kein Sonntag című dal, amellyel korábban Marlene Dietrich és Fritz Wunderlich a háború előtti és utáni világot könnyekre fakasztotta, Lindemann változatában már régen nem szentimentálisan könnyed lábon táncol, hanem teljes súllyal nehezedik el – írja a RollingStone.de.

A 100 éves sláger sötét változata

Hol színes, hol fekete-fehér képsorok borzolják a videóklip nézőinek idegeit, miközben Lindemann énekhangját csupán Garrett hegedűjátéka kíséri.

Mélyebb értelmet is találhat a néző a képkockák mögött, ha akar. Nagy levegő, jöjjön a klip – alatta pedig néhány gondolat.

___

„Nincs minden nap vasárnap”

A valóság színes, a képzeletbeli jelenetek fekete-fehérek. A Lindemann alakította bábjátékos magára marad, miután a rokonai, barátai meghaltak. Várja, hogy ő következzen; az öngyilkosságról hallucinál. De vajon emlékeznek-e majd rá?

Amikor a műsor előtt iszik és belövi magát, bekerül a saját, fekete-fehér poklába, és az utazása során felidézi a múlt emlékeit, eggyé válik velük, újra átéli őket. Talán ez a szabadság érzése, amelyet a kábítószer okozta utazás nyújt, de röviddel utána a rémálom újra elkezdődik. Egy hurokba kerül – a videó végén újrakezdődnek az események.

Az is lehetséges, hogy a videó az alkohol és a drog ellen tüntet, és megmutatja az ördögi kört, a függőség hullámhegyeit és -völgyeit. Garrett egy marionettbábu, és egyáltalán nem úgy tűnik, mintha várná a halált. De Lindemann szó szerint zsinóron rángatja, magával rántja a poklába – ahogyan a függőség is kihat a függő személy környezetében élők életére.

A hegedűs tiltakozik az alkohol ellen, és miután Lindemann meghal a fellépés közben, elmosolyodik, mintha a depresszió eltűnne egy kis időre. Az összes halott feléled és ünnepel. Aztán persze ismét a zuhanás következik…

Covid-borító

A dal, amely reményt és örömöt adott az embereknek a 2. világháború alatt és után, a mai kor emberének életét megnehezítő világjárvány idején látott újra napvilágot.

Természetesen még csak egy napon sem lehet említeni a háború borzalmait a jelenlegi helyzettel, de eléggé depresszív időket élünk, és korlátozott lehetőségeink vannak sokféle szempontból. A vírus sok emberéletet követelt; az előadók pedig akár úgy is érezhetik magukat, mintha halott közönség előtt lépnének fel, amikor videókamerák lencséi követik a produkciójukat az élő publikum helyett.

A kislemez borítója:

____

A hegedűművész magyar rajongói oldalán további érdekességek olvashatóak a videóval kapcsolatban, valamint fotók láthatóak a forgatásról: Nincs minden nap vasárnap – A Rammstein énekesével

____

Megjegyzés: A videó, amint a dátumokból is látszik, decemberben jelent meg. Az adventi időszakban azonban nem akartam vele borzolni a kedélyeket.